Hoe kies je de beste architect?

Het selecteren van een architect is iets bijzonders.
Het is iets anders dan het inkopen van een product. Het is niet alleen een technische, maar ook een culturele opgave. Het gaat om ‘zachte’ aspecten als esthetiek en een ‘klik’ tussen opdrachtgever en architect.

Voor vele opdrachtgevers is het geen dagelijkse kost. Men kan adviseurs inhuren, maar vaak leidt onervarenheid tot een insteek geregeerd door angst. Dat resulteert in procedures die gekenmerkt worden door (te) hoge eisen, afstandelijkheid, risico’s indekken en taai juridisch en technisch jargon. De opdrachtgever én de architect worden hier beiden niet vrolijk van.
Het lijkt wel of aanbesteders uit angst iets verkeerd te doen bij voorbaat al zeven kleuren stront schijten”, aldus Ernstjan Cornelis van collegabureau Atelier Pro.


Het kan ook anders!
Een goede architectenselectie is geen zuiver papieren procedure, het is mensenwerk. Het gaat om de speurtocht naar de ‘klik’.
Het begint met ambitie. Als opdrachtgever moet je vooraf duidelijk formuleren wat je wilt en hoe je dat wilt. Iedere procedure is maatwerk, toegesneden op de vraag van de opdrachtgever én de potentie in de architectenbranche. Er zijn goede manieren om architecten te leren kennen; de vraag- en antwoordrondes, locatiebezoeken, dialoogronden en presentaties.

Het selecteren van de meest geschikte architect draait om professionaliteit, zowel van de aanbesteder als de architectenbureaus die aan de procedure deelnemen. Vanuit deze professionaliteit moeten de betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag in procedures en erop kunnen vertrouwen dat de ander deze ook neemt.
Een goede architectenselectie is mogelijk, ook binnen de Europese kaders!


Steunpunt Architectuuropdrachten
Het Steunpunt Architectuuropdrachten, onderdeel van Architectuur Lokaal, biedt (niet commerciële) ondersteuning aan iedereen die een architectenselectie moet uitschrijven. Je kunt gebruik maken van een digitale standaard (KOMPAS light) of je kunt je reeds uitgeschreven aanbesteding door het Steunpunt laten toetsen. Lees meer op:
http://www.ontwerpwedstrijden.nl/

Lilian Zeekaf-Verblakt
Communicatie PR & Marketing

Bron: Uitgave “Best Practices architectenselectie ZO KAN HET OOK!” van het Steunpunt Architectuuropdrachten ontwerpwedstrijden.

Washington D.C. in search of inspiration

Voor het New Communities Initiative, de revitalisatie van een aantal woonwijken in Washington D.C., is de locale overheid op zoek innovatieve adviseurs op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en duurzame techniek, die het verkokerde Amerikaanse denken op inspirerende wijze kunnen openbreken en verder brengen dan tot nu toe het geval is.

The Deputy Mayor for Planning and Economic Development van Washington D.C. heeft daarvoor zijn blik gericht naar Nederland dat niet alleen een lange en rijke traditie heeft op het gebied van volkshuisvesting, maar ook actief is  met de implementatie van een duurzame aanpak in deze sector. 

De Nederlandse Ambassade in Washington D.C. heeft daartoe een gesprek georganiseerd tussen Brandon Mitchell, de project manager uit Washington DC., Henk Ovink, directeur RO en wnd. directeur-generaal van VROM en enkele gerenommeerde Nederlandse ontwerp- en adviesbureaus.

De interesse voor daadwerkelijke participatie van Nederlandse zijde is groot. Het gesprek zal op korte termijn een vervolg krijgen in de vorm van een missie, waardoor ter plaatse concrete contacten kunnen worden gelegd met de locale overheid, opdrachtgevers, beleggers, bewoners-vertegenwoordigers en locale partners.

Wij zijn geïntrigeerd en blijven betrokken. Het is een uitdaging om te fungeren als “eyeopener”; de “Americain way of thinking” te verbreden en mogelijk samen een mooie maar vooral een duurzame leefomgeving te creëren in het land van onbegrensde mogelijkheden.

Rob Brouwers [architect/directielid]