Een maatschappij (z)onder hoogspanning

Recent is in het nieuws geweest dat onze minister Verhagen, netbeheerder TenneT gaat steunen in hun besluit om woningen onder hoogspanningsmasten, uit te kopen.
Helaas gaat dat straks uit onze portemonnee, want Tennet mag 3500 huizen voor een bedrag van meer dan een half miljard Euro, in rekening brengen bij de rest van nederland.


Een opmerkelijke ontwikkeling, eerst wordt een collectief goed zijnde de electriciteitsvoorziening in Nederland geprivatiseerd om vervolgens de kosten die gemoeid zijn met het voorkomen van claims op de maatschappij af te wentelen.

Het is absurd dat er zo kortzichtig wordt gekeken naar de bovenstaande problematiek. Het komt er op neer dat we niet de oorzaak maar het gevolg saneren. De omgedraaide werkelijkheid!

Maar het kan ook anders: als we de bovengrondse afgeschreven bergen ijzer vervangen door hitech kabels die we ondergronds plaatsen komt kostbare ruimte vrij voor ontwikkeling.
Daarmee wordt naast de mogelijke oorzaak van gezondheidsproblemen de visuele horizonvervuiling vervangen door kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke ontwikkeling die tevens de financiƫle drager is.

En daar wordt onze maatschappij integraal beter van!

http://www.zonderhoogspanning.nl/

Ir. Joop Petit
[architect/innovator]