Benut de gebouwde omgeving. Simpel en doeltreffend.

Het is een publiek geheim; de unieke en zorgvuldig opgebouwde Nederlandse zorgstaat, verkeert in de gevarenzone.

Koester ons zorgsysteem
Binnen onze beschaafde wereld is het ontoelaatbaar dit verworven recht op grond van financiƫle redenen structureel aan te tasten. Ons systeem is namelijk wel degelijk te handhaven, maar dan zal er nadrukkelijk een mentaliteitsverandering moeten worden ontwikkeld. Nog meer uitgaven in de zorg lijkt onverantwoord.
De kosten zijn nu al verhoudingsgewijs te hoog en dat terwijl de na-oorlogse geboorte piek oftewel de verouderingsgraad met de daaraan gerelateerde culminerende zorgvraag er nog aan staat te komen.

Mentaliteitsverandering
Er zijn slechts een beperkt aantal te benutten mogelijkheden welke tot handhaving van ons systeem kunnen leiden, zonder directe invloed op de kosten uit te oefenen.
Dit betekent dat wij een aantal inzichten moeten wijzigen.
De adaptatie zal bij de na-oorlogse generatie moeten beginnen. Zij zullen voor een belangrijk deel verantwoordelijk worden voor een toenemende zorgvraag en mogen derhalve in staat geacht worden solidair te zijn aan de bijdrage tot een oplossing.
Zij hebben weinig tegenslag gekend, geprofiteerd van een alsmaar groeiende welvaart en zijn op oudere leeftijd vitaler, vermogender en zelfstandiger dan voorgaande generaties.

Leren omgaan met tekortkomingen
Het lijkt logisch dat zowel het verwachtingspatroon als inspanningsverplichtingen aanpassingen behoeven. Het leren omgaan met tekortkomingen, inzetbaarheid als mantelverzorger naast de welverdiende vrijetijdsbesteding moeten in de vorm van morele verplichting als gewoonte geherintroduceerd worden.

Van zwaar tot licht of niet verzorgingsbehoevend zal qua taakinvulling deels door vrijwilligers ingevuld kunnen worden, zodat naar eigen inzicht en mogelijkheden een beperkte inzet oftewel deeltaak-baan in het verschiet ligt. 
Het houdt daarenboven de vitalen onder ons langer vitaal.


Waardering voor bestaande gebouwen
Mijns inziens zou de gebouwde omgeving hierbij een sterk ondersteunende rol moeten gaan vervullen. Het gebruik, beleving, omgeving, duurzaamheid etc, worden te weinig afzonderlijk beoordeeld maar teveel in totaliteit beoordeeld. Naast materiaalkeuzes, afwerkingen, uitvoering, kortom de outillage, beschikt ook het casco van gebouwen een grote mate aan waarderings-diversiteit.
Hier liggen nog veel onbenutte mogelijkheden om aansluiting te vinden op alsmaar minder voorspelbare en sneller muterende behoeften.  
Ombouwbaarheid: zorgappartement van 50 m2 naar:
 
regulier appartement van 100 m2 = flexibiliteit
Simpel en doeltreffend
Onze ervaring geeft aan dat met een aantal eenvoudige ingrepen en met name binnen bestaande complexen en situaties, het wooncomfort dergelijke trends beter kan blijven volgen en beantwoorden. Aspecten zoals een waardevolle omgeving, uitstraling of bereikbaarheid blijven intact en leveren op die wijze eveneens een hoge bijdrage aan het duurzaamheidsgehalte zowel in emotionele als financieel economische zin. 


Ir. Leo Petit
architect | specialisatie wonen & zorg