Actief blijven na pensionering

Harry, val jij niet in het bekende zwarte gat?
Zeker niet! Ik leg het je graag uit.
In mijn laatste jaar in dienstverband bij SATIJNplus Architecten heb ik al veel ervaring kunnen opdoen met de tijd en de invulling daarvan die vrijkomt bij pensionering. Door een goede overdracht van de lopende werken en opname van opgebouwde verlofuren kwam er namelijk vanzelf tijd vrij voor andere dingen. En daarbij ben ik hobby en werkervaring gaan combineren! 

Inspiratie
Naast mijn hobby als zeer amateuristische golfer, nodig om lichamelijk een beetje op peil te blijven, heb ik namelijk nog een hobby die ik al meer dan 30 jaar beoefen, namelijk wijn. 

In 2003 kocht ik in Frankrijk het boek “Les Vignobles des Chemins de Compostelle” van Pierre Casamayor, lector oenologie, Universiteit Toulouse en Eric Limous, lector geschiedenis Universiteit Bretagne-Sud-Lorient. Na het lezen van dit boek wilde ik er toen al iets mee doen. En ik wilde graag gaan schrijven. Maar door de vele activiteiten tijdens mijn werkzaam leven kwam dat er niet van. 

Santiago de Compostella
Het boek, dat gaat over de beschrijving van wijngaarden én de monumentale heiligdommen langs de routes naar Santiago de Compostella van uit heel Europa, sprak me heel erg aan. 
Alles viel op zijn plaats: de combinatie van mijn hobby wijn en het monumentaal erfgoed, mijn corebusiness bij SATIJNplus.

Op bezoek in Puy-en-Velay bij de kathedraal,
een van de vier startplaatsen van de routes naar Santiago de Compostella

Dé schelp in de bestrating van Via Podiensis in Puy-en-Velay.
Deze schelpen markeren in heel Europa de route naar Santiago de Compostella
 
Promoveren
Vanaf 2009 is het mogelijk om binnen het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden, na de studie voor officier en grand-officier, te promoveren tot wijnmeester. Het onderwerp moet dan voldoende diepgang hebben en bovendien een meerwaarde hebben voor het Genootschap. Zo is bij mij in het afgelopen jaar het idee ontstaan om aan al mijn wensen en dromen van de laatste decennia een invulling te geven. 

Ideale combinatie
Ik heb het idee opgevat om, op basis van het boek, themaproeverijen te beschrijven over de wijngaarden langs de wegen naar Santiago de Compostella. Daarbij benoem ik tevens de monumentale heiligdommen en bezienswaardigheden uit de vroege middeleeuwen, waardoor de scriptie enerzijds gebruikt kan worden voor het geven van proeverijen en anderzijds gebruikt kan worden als een soort reisgids. 

Bovendien zal ik, samen met mijn vriend en hobbytekenaar Michel Pinxt, tekeningen maken van de gebieden met daarin aangegeven de wijngebieden en de bezienswaardigheden. 

Camille Oostwegel als studiebegeleider
Ik heb het voorstel ingediend bij de examencommissie en, na goedkeuring door de commissie, heb ik in overleg met de commissie een studiebegeleider gevonden in de heer Camille Oostwegel. Bekend met en zeer geïnteresseerd in wijn, wijngebieden, pelgrimmages, refuges en monumentale gebouwen leek hij me de aangewezen persoon om samen met mij en de examencommissie te kijken naar het proces en het eindresultaat. Camille heeft intussen zijn medewerking toegezegd en het is de bedoeling dat ik in juni 2016 het eindresultaat zal presenteren op Château Sint Gerlach in Valkenburg aan de Geul.

Camille Oostwegel  @ Château Sint Gerlach
Werk wordt niet gemist
Tot die tijd zal er dus weinig of geen gelegenheid zijn om in een zogenaamd zwart gat te vallen. Bovendien blijken de combinatie van hobby en interesse een zeer zinvolle en uitdagende invulling te geven aan mijn vrije tijd. Hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer ik alle relevante plaatsen en gebieden (opnieuw) wil bezoeken. 

Vele objecten, die ik in het verleden heb bezocht, komen door mijn onderzoek namelijk in een heel ander daglicht te staan. Tijdens mijn laatste reis heb ik al diverse heiligdommen bezocht. Mijn werk heb ik daardoor nog geen moment gemist en ik denk dat dat ook de bedoeling is. 


Waardevolle tip: nooit vergeten om onderweg wijnen te blijven proeven! 

Niet stilzitten, maar leren totdat alle 5 vingers aan mijn hand even lang zijn.

Ik houd jullie graag op de hoogte!


Harry Pallada
tot voor kort
sr.-projectleider|bouwkostendeskundige



Even voorstellen: John Hoeben | no-nonsense

Een projectleider met verborgen talenten
Eerst denken dan doen





Op zijn visitekaartje staat onder zijn naam ‘interieur’. Dat is geen functie, wordt hem vaak gezegd als hij zijn kaartje aanreikt. Voor collega John Hoeben een mooie aanleiding om een gesprek aan te knopen.

Wat ik doe is ook niet in één functie te benoemen, maakt hij duidelijk. Ik ondersteun architecten en interieurontwerpers op het gebied van het bouwkundig uitwerken en het detailleren van interieurontwerpen. Ben daarnaast ook projectleider en adviseer over de gewenste materiaalkeuze die perfect aansluit bij het ontwerp. Maar ik ben zeker geen interieurontwerper of stylist. Weet jij een betere functiebenaming?

Gastvrijheidconcept Zorgcentrum Heereveld, Landgraaf | Meander Zorggroep

No-nonsense
John werkt veel samen met onze architecten en freelance interieurontwerpster Gita Ries. Zij zijn de bedenkers van een creatief concept en hebben een bepaald sfeerbeeld voor ogen. John zoekt uit of het idee uitvoerbaar is en met welke materialen. De kosten van de materiaalkeuze moeten uiteraard binnen het gestelde budget vallen. Ook de uitvoering mag het budget niet overschrijden en dat geldt evenzo voor de vaak strakke tijdsplanning. What's new? 

Maar het is altijd weer passen en meten. Een terugkerende uitdaging voor John.
Onze collega is een no-nonsenspersoon, een perfectionist, oplossingsgericht en heeft oog voor detail. Daarom klikt het zo goed met de ontwerpers, de creatievelingen.

Ambachtsschool
Dat hij technisch inzicht had, was al vroeg duidelijk. Met vlag en wimpel is hij geslaagd voor zijn HTS-diploma. Opmerkelijk is dat hij zijn opleiding is gestart aan de ambachtsschool in België. John heeft daar gezien hoe mooi het vak van houtbewerking is. Het werken met natuurlijke materialen en creëren van iets unieks! 
Van specialisten heeft John de fijne kneepjes van het vak geleerd. Deze ervaring komt hem  nu nog steeds van pas. De drie woorden ‘het kan wel’, spreekt hij dan ook regelmatig uit. John is met recht trots op deze specifieke kennis en ervaring.

Universiteit Maastricht | Visitors' Centre

Universiteit Maastricht
Inmiddels past het jasje van projectleider hem goed. Enthousiast vertelt hij over de bouw en verbouw van de collegezalen van de Universiteit Maastricht. Projecten die alleen uitgevoerd kunnen worden tijdens het zomerreces van de academische opleiding. 

Een ware uitdaging, want ook de bouwvakantie valt in diezelfde periode! Met goede en flexibele bouwpartners, in combinatie met een uitgebreide  voorbereiding, detailplanning en intensieve begeleiding zijn zo’n projecten wel realiseerbaar. Een meer dan strikte planning op dagniveau en niemand die deze planning mag verstoren zijn vereisten! 

Stel je eens voor dat de Universiteit Maastricht met ca. 15.000 studenten een nieuw collegejaar moet starten, terwijl de verbouwing van een of meerdere collegezalen nog volop aan de gang is?

Leren van en met elkaar
De belangrijkste tip die John ook kan geven is; steek meer dan voldoende tijd en energie in de voorbereiding van een project. Eerst denken dan doen, is misschien een open deur, maar hij ziet dat dit vaak onvoldoende gebeurt. 

Waar zijn mogelijke valkuilen en kan ik vooraf anticiperen? Hij deelt zijn ervaring en kennis graag met onze opdrachtgevers. John biedt ook altijd de gelegenheid om een vergelijkbaar referentieproject te bezoeken. Waarom het wiel twee keer uitvinden, niet waar?

De functieomschrijving van John blijft echter wel een issue. Weet jij een goede functieomschrijving voor John?



Auteur: Lilian Zeekaf