Samen kansen zien met BIM



Eind vorig jaar deed mijn collega Sven een oproep aan de 'bouwwereld' om met ons te sparren over een werkbaar BIM-proces. Zijn blog heeft veel reacties opgeroepen met als resultaat dat wij op 11 februari jl. met 20 personen aan tafel zaten om te praten over praktische kennisdeling, sparren en samen kansen zien.

Een divers gezelschap was aanwezig. Enerzijds mensen die betrokken zijn aan de voorkant van het BIM-proces en anderzijds mensen die juist met de realisatie van een gebouw bezig zijn.
Het is duidelijk dat iedereen vanuit zijn eigen discipline tegen het BIM-proces aankijkt, maar het is vooral mooi om te zien dat men begrip toont voor elkaars belangen. Alleen dan is de samenwerking optimaal en zal het resultaat goed zijn.


Samenwerking
We hebben gesproken over de knelpunten die we in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Daarbij trokken wij al snel de conclusie dat het steeds weer gaat over samenwerking, samenwerking en samenwerking.

Samenwerking is bij het hele BIM-proces van essentieel belang. Daarbij speelt de techniek van Revit, of een ander BIM-programma, van minder belang. Wel is het goed om van elkaar vooraf te weten hoe je in het BIM-proces staat, wat je ervaring is en wat je verwacht. Vooral is het belangrijk om gezamenlijk vast te stellen waar het BIM-model voor gebruikt gaat worden. Wat is het doel, welke informatie moet er uit gehaald worden? Iedereen heeft vanuit zijn eigen discipline een eigen belang. Belangrijk is om dat te respecteren en met elkaar vast te stellen hoe het model moet worden opgebouwd zodat iedereen daar zoveel mogelijk profijt van heeft.  


Utopie
Naarmate het ontwerp proces vordert, neemt het belang van een goede samenwerking in BIM steeds meer toe. Daar waar in de ontwerpfase de architect het model opbouwt samen met de installatie-adviseur en constructeur zie je steeds meer dat toeleveranciers tijdens de technisch ontwerpfase óf uitvoeringsfase mee gaan doen. Het op een goede manier uitwisselen van de aspectmodellen en de clash control is daarbij van essentieel belang. De ideale situatie is dat iedereen met de zelfde BIM-software werkt, maar aangezien niet ieder pakket voor iedere discipline ideaal is, is dat een utopie. Het uitwisselen op basis van IFC werkt goed, mits je daar de kennis voor hebt is de conclusie van het gezelschap.

Daarnaast is het prettig dat jouw BIM-partners ook verstand van BIM hebben. Dat is in de praktijk helaas niet altijd het geval, maar ook niet zo vreemd. We zitten immers nog midden in het veranderingsproces van 2D naar 3D. Dus help elkaar waar nodig, daar worden we gezamenlijk beter van. Zoek elkaar op, in the Cloud, per telefoon of live!  Ja, daar is ie weer, het woord SAMENWERKING!

Shit in, is shit out
Het werken in BIM heeft meerwaarde. Denk aan calculeren op basis van BIM, het reduceren van faalkosten tijdens de uitvoering en het beheer van exploitatiekosten. Sommige aspecten hebben meerwaarde voor een opdrachtgever, andere voor een aannemer. Door te investeren in het voortraject, door het model op een juiste wijze te vullen met informatie, heb je er tijdens de uitvoering en het beheer van het gebouw voordeel mee. Consequentie is dat er voor de adviseurs en architecten meer werk verzet moet worden aan de voorkant om het er aan de achterkant goed uit te krijgen. Immers: Shit in, is shit out.

Door in de ontwerpfase de exploitatiekosten door te rekenen op basis van het BIM-model heeft BIM ook meerwaarde in het voortraject. Met name bij bestaande bouw kan dat zeer interessant zijn.

Oproep aan het onderwijs
We verbazen ons dat het beroepsonderwijs in Nederland achter loopt op het gebied van BIM-ontwikkelingen. De ervaring is dat stagiaires niet inzetbaar zijn, en dus eerst een opleidingstraject moeten doorlopen voor dat ze aan de slag kunnen. Er zijn al bedrijven die geneigd zijn om daarom geen stagiaires meer aan te nemen. Het onderwijs MOET mee!!

Gelukkig heeft Marc Dankers zijn stagiaire (Avans) meegenomen die enthousiast is over BIM. Ook SATIJNplus heeft iemand in dienst via Avans die inmiddels goed met Revit overweg kan. Helaas zijn we dus afhankelijk van de interesse en initiatief van enkele individuen. Waar blijft het onderwijs als collectief???

Vanuit de groep kwamen gelukkig ook voorzichtig positieve berichten. 
Zuyd Hogeschool zou er mee bezig zijn. Er is hoop!?

Via deze weg doe ik een oproep aan het beroepsonderwijs, sector Bouwkunde om aan deze tafel aan te schuiven, en met ons mee te praten over de BIM-ontwikkelingen. Ook studenten zijn welkom!

BIM-GEBRUIKERSGROEP ZUID-NEDERLAND
Wij kijken terug op een zinvolle bijeenkomst. Iedereen zat met een open mind aan tafel. Er is unaniem behoefte aan een vervolg. Het lijkt er op dat er een BIM-gebruikersgroep Zuid-Nederland is geboren!

Helaas zijn nog niet alle disciplines vertegenwoordigd. Het zou mooi zijn als ook een opdrachtgever, een installateur, een vastgoedbeheerder en het onderwijs wil aanschuiven. Ook collega-architecten wil ik bij deze uitnodigen. 

De volgende bijeenkomst is gepland op dinsdag 2 juni a.s. vm.
Interesse?
Meld je aan via info@satijnplus.nl ovv: BIM-gebruikersgroep Zuid-Nederland.

Bij een volgende bijeenkomst zullen we dieper in gaan op onderwerpen welke naar behoefte worden vastgesteld. Leden van de groep, of iemand extern, zal dan een verhaal houden over het betreffende onderwerp.

Met dank aan de deelnemers voor hun inbreng: 
Cas Janssen van Huybregts-Relou, Ramon Smeets van Smeets Bouw, Pascal van Ree en Frank Houben van Berkvens, Walter Leurs van K-plus, Mike van der Veur van Vijf Koppen, Pascal Nieling van Nipa, Marc Dankers en Dennis Schulds van Dankers Slimmer Bouwen, Erik Bolwerk van Bolwerk Weekers, Stefan Janssen en Jurgen Kruijzen van Klictet, Ger van Lieshout van Tielemans, Math Luijten van Deerns, Wim Kleijnen van Brekelmans en Fred Kloet van Procosgroup. En ten slotte ook mijn collega's en BIM modelleurs: Sven van Deurzen, Robert Hubert en Dave Sluijsmans.

Ik kijk nu al uit naar de volgende bijeenkomst!



Maarten Simonis
Sr.-projectleider | BIM coördinator