BIM Gebruikersgroep Zuid-Nederland; toekomstbestendig

De 3e bijeenkomst alweer, de BIM Gebruikersgroep Zuid Nederland is actief en groeiende!

Een aantal nieuwe mensen is aangeschoven aan onze BIM-tafel in Born, die trouwens goed gevuld is met 30 personen, inclusief een buitenlandse gast. Zijn naam is Adriën Buteneers, lector van Hogeschool PSL uit Diepenbeek. Daardoor vraag ik mij af of de naam BIM gebruikersgroep Zuid Nederland de lading nog dekt.

Onze gebruikersgroep is inmiddels ook opgemerkt door twee architectenbureaus. Met dank aan de BNA. En, last but not least, kunnen we nu ook stellen dat we geen mannenclub meer zijn. Monique Vroomen, welkom!

Als introductie stel ik de, bijna al traditionele vraag, wat men zoal bezighoudt als het om BIM gaat. Hier komen hele interessante onderwerpen uit, waardoor we genoeg gespreksstof hebben voor de komende 10 jaar. 

Onderwijs
Zelf was ik gevraagd een gastcollege te geven voor alle 1e en 4e jaars studenten Bouwkunde van Zuyd Hogeschool. Ik heb hun meegenomen in de wereld die BIM heet. Maurice Dereij van Zuyd geeft aan dat ze vanaf september gestart zijn met het nieuwe onderwijsprogramma BIM voor de 1e jaars. Hij geeft aan dat nu al blijkt dat de studenten in iedere geval niet de belemmerende factor meer zijn. Maurice is erg positief over deze ontwikkelingen.

Ook nu hebben we vanuit onze groep weer een aantal interessante sprekers kunnen porren om hun kennis met ons te delen:

Exploitatiekosten versus BIM
Stefan Janssen van Klictet Advies laat ons zien hoe we op basis van een BIM-model vroegtijdig exploitatiekosten inzichtelijk kunnen maken. Zo kunnen in overleg met de gebruiker vroegtijdig de juiste ontwerpbeslissingen genomen worden.




Cruciaal in dit proces is samenwerking. De partijen moeten het BIM-model op de juiste wijze aanleveren. Andere voorwaarde is dat de opdrachtgever meedenkt. En, zoals we al vaker geconstateerd hebben, is BIMmen voor opdrachtgevers helaas nog een ver van m’n bed show. Daar ligt voor ons nog een uitdaging.

4D-planning = chronisch visualiseren
Daan Heijting van bouwbedrijf Vaessen is geen onbekende van ons. Hij is diegene die de medewerkers van SATIJNplus, destijds nog namens Itannex, BIMmen heeft geleerd. Nadat Daan zich had aangemeld voor deze bijeenkomst waren wij dan ook zo vrij om hem direct te vragen iets te vertellen over 4D-BIM.

Daan laat zien dat het koppelen van een 3D-model aan een planning al heel eenvoudig te realiseren is. Daar zijn geen complexe en dure programma's voor nodig. 4D-BIM is niks anders dan chronologisch visualiseren.





Objecten bibliotheek; van grof naar fijn
Frank Houben van Berkvens wil graag met ons sparren over de opzet van een objecten bibliotheek. Zijn vraag is:
waar moet een objectenbibliotheek aan voldoen om bij te dragen aan een optimale (lean) ketensamenwerking op basis van BIM?

Frank heeft dit als volgt geïllustreerd:





Helaas ontbreekt het aan tijd om hier goed over door te praten. Het enthousiasme van de gebruikersgroep is te groot om 3 onderwerpen binnen 3 uur te behandelen. We besluiten dan ook om de vragen ter overweging mee te nemen, en zullen hier tijdens de volgende BIM-gebruikersgroep op terug komen.

Next time: 
Pointclouds
Sebastiaan van de Ven van Goudstikker de Vries is bereid om de volgende keer iets te vertellen over zijn ervaring met Pointclouds.

Argumented Reality
Ramon Smeets van Smeets Bouw heeft aangegeven dat hij zijn visie over de toekomst van BIM met ons wil delen. De ontwikkelingen van Argumented Reality gaan sneller dan wij denken. Te denken valt aan de Virtual Reality Bril en de Microsoft Hololens.

LinkedIn
Om onze kennisdeling te versterken is er een LinkedIn groep aangemaakt. Word lid, deel jouw kennis en reageer op andere leden. Daar worden we allemaal beter van.

De vervolgbijeenkomst staat gepland op 
woensdag 13 januari a.s. om 09.00 uur in Born. 
Interesse?
Meld je dan aan via info@satijnplus.nl
o.v.v.: BIM gebruikersgroep Zuid-Nederland.

We hebben de ambitie uitgesproken dat iedere deelnemer voor de volgende keer een opdrachtgever mee zal nemen zodat deze ontbrekende groep ook vertegenwoordigd zal zijn in de toekomst.

Succes met jullie BIM-projecten!

Sr.-projectleider | BIM coördinator