BIM Gebruikersgroep Zuid-Nederland; werken aan meerwaarde

Meerwaarde BIM Gebruikersgroep
Een tijdje geleden is de BIM Gebruikersgroep Zuid-Nederland weer bij elkaar gekomen. De drukke agenda’s van de deelnemers is aanleiding geweest om eens per 6 maanden bij elkaar te komen i.p.v. 1x per kwartaal. Uiteraard hopen wij dat elke gebruiker zijn of haar agenda nu vrijmaakt en de weg naar het Limburgse Born kan vinden.
Elke input is namelijk belangrijk; daardoor vergroot je de meerwaarde van deelname aan de BIM Gebruikersgroep Zuid-Nederland. Nadrukkelijk nodigen wij ook opdrachtgevers uit; hun bijdrage is niet alleen onmisbaar bij aanvang van een project, maar ook gedurende de achtereenvolgende fases van ontwerp naar uitvoering. 
We maken immers met de verschillende partners in het bouwteam een virtueel gebouw waarin veel informatie zit. Achteraf wijzigingen aanbrengen is kostbare tijd. Deze wijzigingen worden voorkomen indien de opdrachtgever tijdens dit proces actief betrokken wordt en er tijdig juiste beslissingen genomen kunnen worden. Hier is in de toekomst nog veel tijdwinst te behalen.

BIM-Protocollen
Begin dit jaar heeft Marc Dankers een toelichting gegeven over de zogenaamde ‘BIM-Protocollen’, Marc was bereid om dit nog eens te herhalen tijdens deze bijeenkomst. Hij start met ‘Wat is een BIM-protocol?’ Welke naam je hieraan ook geeft; het komt neer op het maken én vastleggen van afspraken met elkaar. 
Marc toont voorbeeld-passages uit BIM-Protocollen. Conclusie; het moeten korte en duidelijke afspraken zijn, die in heldere taal zijn geschreven en waar geen misverstand over kan zijn. Dus geen dikke handleidingen met moeilijke formuleringen.
Vertel in een BIM-Protocol niet wat iedereen moet doen, maar wel wat het doel van het project/model is. Dan is voor iedereen duidelijk waarom er bepaalde informatie aan een object gekoppeld moet zijn. Deze afspraken maak je met alle partijen die betrokken zijn bij het project. Informatie Leverings Specificatie (ILS) is belangrijk, hierin leg je informatie vast die je wilt uitwisselen. 
Veertien partijen in de bouw hebben hierover afspraken gemaakt, zie de website: http://www.bimloket.nl/BasisILS Bekijk het infoblad en de banner, deze afspraken zijn een stap in de goede richting.

Bouwkosten gekoppeld een BIM-Model
Edgar van den Broek van M3E Groep licht toe hoe zij een BIM Model gebruiken om de bouwkosten te bepalen. Ze werken met IFC bestanden waardoor ze niet zijn gebonden aan bepaalde software. Om tot een juiste begroting te komen werken ze met een 7 stappen plan. Een onderdeel hiervan is een lijst/handleiding waarin staat omschreven welke informatie op welk moment aanwezig moet zijn. 
Het is niet nodig dat alle informatie aanwezig is, het model kan steeds worden verrijkt. Hierdoor worden de bouwkosten steeds nauwkeuriger bepaald.
Voor M3E is het wel van belang dat het aangeleverde IFC model op de juiste manier is geëxporteerd, hiervoor is een handleiding geschreven. Men denkt vaak dat de calculator nu sneller klaar is omdat hij de hoeveelheden niet meer hoeft te bepalen. Dit is gedeeltelijk waar, maar om een goede begroting te maken moet hij toch goed bekend zijn met het project. Hij moet foutjes in het model opmerken en corrigeren. 
De opbouw en het proces blijven hetzelfde als je op de traditionele manier begroot. De tijdswinst die je behaalt, doordat de calculator een BIM Model gebruikt, kan ook op verschillende manier effectief worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar andere materialen die prijstechnisch interessant zijn. 
Ook kan de modelleur meer informatie aan het model toevoegen zodat er een (meer) gedetailleerdere begroting kan worden gemaakt. 
Tot slot een belangrijk aandachtspunt voor de modelleur; verwijder geen objecten uit het model maar wissel deze uit voor andere, op deze manier zijn de wijzigingen beter inzichtelijk te maken.

Over de grenzen van BIM
Harald Krijger van Connecting Projects BV heeft al eens een korte toelichting gegeven over SPIN, vandaag wil hij daar een stapje verder in gaan. SPIN maakt gebruik van Linked Data. 
Hierdoor is het mogelijk een klein BIM Model uit te breiden met data zonder dat dit gemodelleerd is. Denk hierbij aan rapportages en certificaten, maar ook aan kleur- en materiaalstaten. 
Dit kun je allemaal koppelen aan het model via links. Het koppelen van deze informatie is niet persé nodig tijdens het modelleren, maar kan ook achteraf. De gekoppelde data kan overal in de cloud staan bijvoorbeeld in Google-Docs, Dropbox,  “eigen server” of Docstream. 
Spin maakt de koppeling tussen het BIM Model en de verschillende data; zo beschik je altijd beschikt over de juiste actuele data. Zie jij nog andere mogelijkheden? Aarzel niet om contact op te nemen met Harald Krijger.

Het was een waardevolle bijeenkomst. Ik dank  alle sprekers en aanwezigen voor hun inbreng en graag tot ziens op de volgende bijeenkomst op 13 april 2017.
Meld je aan via info@satijnplus.nl, o.v.v. BIM-Gebruikersgroep Zuid Nederland.
Diegene die een agendaonderwerp heeft, graag doorgeven!
Heb je tussendoor nog vragen; maak gebruik van onze Linkedin-Groep

Sven van DeurzenBIM Modelleur