OPROEP TOT MAATSCHAPPELIJKE DISCUSSIE

Woonakkoord is een feit
Nu het Kabinet een politieke meerderheid heeft gevonden voor een “Woonakkoord” is het tijd om de balans op te maken en met name de effecten daarvan op de vastgoedsector in Limburg te analyseren. Want het woonakkoord is er, of je het nu leuk vindt of niet.

Woningcorporaties zijn nu aan zet
Duurzame renovatie woningen Sittard
Met name voor de woningcorporaties zijn in het Woonakkoord een aantal relevante maatregelen opgenomen. De eerder voorgestelde koppeling voor de maximale huur met de WOZ-waarde komt er niet en de verhuurdersheffing gaat langzamer oplopen tot 1,7 miljard in 2017. Ter stimulering van de woningbouwsector is de BTW op woningrenovaties tijdelijk (!) verlaagd van 21 naar 6 procent en het Rijk investeert 150 miljoen Euro in een fonds voor energiebesparing dat door de “markt” moet worden verviervoudigd.

Limburg
Dit Woonakkoord richt zich uitsluitend op de macro-ontwikkeling van de woningsector in Nederland. De provincie Limburg verkeert in een bijzondere positie. Een aantal actoren spelen hier namelijk een grotere rol dan elders in Nederland, veroorzaakt door o.a. demografische ontwikkelingen, veel cultureel erfgoed en maatschappelijk vastgoed, de bebouwde omgeving in relatie tot landschap en toeristische functies.

Integrale visie op vastgoed onmisbaar
Vanwege de genoemde randvoorwaarden is het absoluut noodzakelijk dat er een integrale visie op de vastgoedsector in Limburg wordt ontwikkeld. De visie moet antwoord geven op onderstaande belangrijke vragen:
- aan welke duurzaamheidsdoelstelling gaan wij ons gezamenlijk houden?
- welke huurwoningen zijn het behouden waard en kunnen wij energieneutraal renoveren?
- hoe gaan we sloop, sanering en herstructurering van bedrijventerreinen initiëren?
- hoe kunnen toeristische functies beter geïntegreerd worden in bestaande vastgoedstructuur?
- hoe kan de benutting van bestaand vastgoed c.q. cultureel erfgoed gestimuleerd c.q. geregisseerd worden?
 -hoe kan het bestaand maatschappelijk vastgoed (zorginstellingen, onderwijsinstellingen etc.) ondersteund worden bij herpositionering?

Onmisbaar in samenwerking
Voor het ontwikkelen van een  integrale visie voor de middellange termijn zijn volgens mij een aantal partijen onontbeerlijk, zoals de Provincie Limburg, woningcorporaties, beleggers, eigenaren van maatschappelijk vastgoed (zorg, onderwijs) en cultureel erfgoed, duurzaamheidsspecialisten en financieringsdeskundigen. Uiteraard kan daaraan de expertise en ervaring van engineers en uitvoerende partijen uit de bouwsector toegevoegd worden.

Wie voert de regie
Als we het er allemaal mee eens zijn dat een integrale vastgoedvisie er nadrukkelijk moet komen, is de vraag cruciaal “Wie moet bij de opzet en uitvoering van een integrale visie, voor de komende jaren de regie nemen?”.
Gezien de integraliteit van de vraagstukken en het noodzakelijke draagvlak is een bundeling van alle krachten vereist. Volgens mij kan het landelijke netwerk “Vernieuwing Bouw” (opvolger van de Regieraad Bouw) of het Limburgse platform de Regieraad Bouw Limburg, daarbij een sterke coördinerende rol vervullen. De Provincie Limburg dient uiteraard mede een voortrekkersfunctie te vervullen met als uitgangspunt een samenhangende beleidsaanpak en financiële ondersteuning.

Oproep
levensduurdenken, ketensamenwerking 
Een oprechte oproep aan allen, werkzaam in de vastgoedsector: meld uw interesse als maatschappelijk betrokken (vastgoed)partner bij het netwerk van Vernieuwing Bouw of Regieraad Bouw Limburg. Een integrale visie op vastgoed is dringend nodig. Wij kunnen niet meer afwachten. Samen werken aan samenwerking!


Wim Heuts
Algemeen directeur



1 opmerking:

  1. Waar mogelijk wil ik mijn kennis en ervaring rondom duurzaam bouwen en energiebesparing inbrengen en bijdragen aan nieuwe innovatieve oplossingen. Naast de kwaliteit van materialen zal er ook aandacht moeten zijn richting de kwaliteit van het uitvoeren.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor de belangstelling, geef hier een reactie (incl. afzender) op deze SATIJNplusBLOG. Mede namens de andere lezers bedankt voor de feedback.