Architecten werken aan de toekomst

"De jeugd heeft de toekomst", dat is een gevleugelde uitspraak.
Maar welke toekomst hebben architecten in opleiding?

Leroy Merks en Roel Derkx kozen tijdens hun opleiding aan de ZUYD Hogeschool voor de opleiding van Bachelor Built Environment voor het uitstroomprofiel architectuur. Voor hen was het duidelijk dat ze architect wilden worden.

Tijdens het afstuderen maakten ze hun ambities al waar door een winnend ontwerp te maken voor de ‘Wijk van Morgen’ op het grensoverschrijdende Avantis-terrein. Het ontwerp kreeg de veelbelovende naam ‘ECOnnect, de verbinding met de natuur’.


Werkervaringsplek
SATIJNplus draagt graag haar steentje bij aan de opleiding van de studenten. ZUYD Hogeschool bijvoorbeeld, kan al 50 jaar rekenen op een professionele begeleiding van de studenten tijdens hun stageperiode. Ondanks de crisis en het afnemend aantal opdrachten, weten we nog steeds een weg te vinden voor de nodige ondersteuning van de architecten in opleiding. We creƫren ieder half jaar ruimte voor een werkervaringsplek.

Impuls
Roel Derkx heeft die kans ook genomen en het project ECOnnect onder onze begeleiding technisch verder uitgewerkt. Een win-win situatie voor beide partijen. Roel heeft ruime werkervaring opgedaan en SATIJNplus heeft zijn aandacht nog meer gefocust op die "connectie met de natuur". Het duurzaam bouwen heeft reeds jaren de aandacht, maar kreeg door deze betrokkenheid een extra impuls.

Uitdaging
Onze medewerkers werden uitgedaagd om nieuwe bouwsystemen te ontdekken of te ontwikkelen. Daarnaast werden ze extra aangesproken op hun materialenkennis. In het bouwteam is de constructie en de installatietechniek tot een optimum door geĆ«ngineerd. De eisen ten aanzien van energiezuinigheid zullen door de overheid verder aangescherpt worden tot de  0-energie eis. Wij gaan die uitdaging aan.

ECOnnect
ECOnnect is het derde gebouw in ontwikkeling in de Wijk van Morgen.
Bijzonder kenmerk van dit project vormt de groene wal aan de snelwegzijde. De wal onttrekt een groot deel van het gebouw uit het zicht en vormt tevens een  geluidswal en een energiezuinige gevel.
De wal loopt door in het dak van de tweelaagse onderbouw en maakt dubbelgrondgebruik mogelijk. De begroeiing zorgt voor een waterbufferende werking, een goede isolatie en een voor een vaste natuurlijke zonwering.
Meer specifieke informatie is te vinden op de site: dewijkvanmorgen.nl

Expositie
Het gebruik van de diverse houtsoorten, de bouwmethode en de toegepaste technische installaties zullen een groot onderdeel uit maken van de expositie en een belangrijk onderdeel vormen van het te huisvesten kenniscentrum.

Welkom
Eind december 2013 hopen wij u te mogen ontvangen in dit stukje innovatie, voortkomend uit een vruchtbare samenwerking tussen overheid, onderwijs, het bedrijfsleven en particuliere participatie.

Roel en Leroy hebben zich verder ontwikkeld als architect, zij staan klaar voor de toekomst. Wij zien in onze toekomst een tweede jeugd. "De jeugd heeft immers de toekomst".


Harold Janssen
Architect


1 opmerking:

  1. Een zeer interessant artikel om te lezen. Fantastisch ontwerp van deze student. Knap dat een student er al zoveel van af weet en zo'n ontwerp kan maken. Hier kunnen andere studenten zeker nog van leren.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor de belangstelling, geef hier een reactie (incl. afzender) op deze SATIJNplusBLOG. Mede namens de andere lezers bedankt voor de feedback.