BIM GebruikersGroep Zuid-Nederland ook in 2016

Woensdag 13 januari was de eerste bijeenkomst in 2016 van de BIM Gebruikersgroep Zuid-Nederland (BIM-gg ZN). Een nieuw jaar waarin de bouwsector hopelijk nog meer aantrekt. Enkele aanwezigen merken dit al. Helaas nog niet zozeer in ‘Zuid-Nederland’, maar vooral in de Randstad.

Voor de Kerstvakantie hadden zich al 25 deelnemers aangemeld. Dat enthousiasme is top! Helaas moesten enkelen zich alsnog afmelden omdat ze het bezoek aan Born niet ingepast kregen.


Objectenbibliotheek
Zo ook Frank Houben van Berkvens die door tijdgebrek tijdens de bijeenkomst van 6 oktober 2015, alleen de intro van zijn presentatie over de objectenbibliotheek kon behandelen. Hij liet op het laatste moment weten dat door onvoorziene omstandigheden zijn presentatie helaas niet kon doorgaan.
Jammer, maar het uitgangspunt van de BIMgg is nog altijd het vrijblijvend delen van de aanwezige kennis en ervaring die is opgedaan.
Wij hebben in ieder geval de presentatie van Frank nog tegoed!



Augmented Reality & Virtual Reality
door Ramon Smeets van Smeets Bouw.
Ramon wil graag zijn ervaring delen die hij heeft opgedaan bij verschillende projecten. Hij begint zijn verhaal met een korte uitleg wat Augmented (AR) en Virtual Reality (VR) inhoudt en wat de verschillen zijn. Zo wordt bij virtuele realiteit de ervaring van de echte wereld grotendeels vervangen door een ervaring van een gesimuleerde fantasiewereld.




Bij AR daarentegen wordt een extra informatielaag toegevoegd aan de waarneming van de reële wereld. Om dit zelf te ervaren, had hij Ramon Smeets voorbeelden bij zich. Een mooie kans voor de aanwezigen!






















De geplande presentie over Pointclouds van Sebastiaan van de Ven van Goudstikker de Vries is verplaatst naar de volgende bijeenkomst in april 2016. 

SPIN
Harold Krijger van Connecting Projects heeft ons verrast met een korte demonstratie van SPIN, dit is een online 'vergaarbak' van informatie die aan elkaar is gekoppeld d.m.v. links en QR-codes.

Hij geeft als voorbeeld een online 3D-model van een gebouw, waar je doorheen kunt lopen. Als je meer informatie wilt van bijvoorbeeld de betonwanden, kun je hierop klikken en de informatie komt tevoorschijn. Denk hierbij aan de naam van de fabrikant en eventuele extra informatie over deze wand.
Als je ter plekke een verbinding met de cloud hebt, is deze informatievoorziening altijd beschikbaar. Dat is een groot voordeel, zo concludeerden  de toehoorders.


Deelname LinkedIn  GebruikersGroep Zuid-Nederland
Het is goed om te zien dat de groep met geïnteresseerden nog steeds groeit. Ook dit maal schoven weer nieuwe deelnemers aan.
Tevens wil ik nog even de
LinkedIn groep onder de aandacht brengen. Meld je aan en gebruik dit platform om informatie te delen. Maar ook als je vragen hebt, wellicht heeft iemand het antwoord.


De volgende bijeenkomst is gepland op
dinsdag 19 april van 09.00 – 12.00 u. in Born
Heb je interesse meld je dan aan via info@satijnplus.nl
ovv: BIM-gebruikersgroep Zuid-Nederland


Onder voorbehoud zullen de volgende onderwerpen aanbod komen:
- Objecten bibliotheek van grof naar fijn door Frank Houben van Berkvens
- Pointclouds door Sebastiaan van de Ven van Goudstikker de Vries
- Circulair BIM door Fred Kloet van Innovatie & Integratie Partner PROCOS Nederland BV en Business Partner ARCHIBUS Inc.


Opdrachtgevers welkom
Met name de presentatie van Fred Kloet is interessant voor onze opdrachtgevers. ARCHIBUS is een onderdeel van een integrale informatiemanagement-oplossing die gaat over BIM voor asset management van Initiatieffase c.q. Programma van Eisen t/m Facility Management!

Van enkele leden hebben wij al de toezegging ontvangen dat zij één van hun opdrachtgevers zullen meenemen. Zij zijn van harte welkom!


Wij kijken er weer naar uit!



Sven van Deurzen
BIM Modelleur






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor de belangstelling, geef hier een reactie (incl. afzender) op deze SATIJNplusBLOG. Mede namens de andere lezers bedankt voor de feedback.