Ketenintegratie; illusie?

De bouwwereld staat op dit moment behoorlijk onder druk.
Bouwopdrachten in welke vorm dan ook, zijn erg sporadisch. De prijzen staan bij zowel uitvoerende partijen alsook adviseurs onder hoge druk. Bij aanbestedingen constateren wij inschrijvingsbedragen die 25 tot 30% onder de marktprijzen liggen! Daardoor laat de kwaliteit en de onderlinge samenwerking van de betrokken partijen te wensen over.
Vanaf dag één wordt er alleen maar gediscussieerd over financiën. Er worden redenen gezocht om af te wijken of er wordt gezocht naar hiaten in de opdrachtomschrijving ofwel het bestek om zo enig financieel verlies te kunnen compenseren. Daarnaast spelen faalkosten ook nog steeds een grote rol binnen bouwend Nederland.

Wie is open en transparant?
Ketenintegratie zou het sleutelwoord moeten zijn om bovengenoemde wantoestanden een halt toe te roepen. Door te kiezen voor ketenintegratie kan er kwalitatief beter gebouwd worden, kunnen we faalkosten tot een minimum reduceren en kan de onderlinge samenwerking tussen partijen weer optimaal worden met als resultaat een kwalitatief en financieel beter resultaat voor enerzijds
de opdrachtgever maar ook voor alle andere betrokken partijen.
Hiervoor moet kennis worden gedeeld en moeten de partijen open en transparant met elkaar communiceren, anders lukt het niet om een in alle opzichten een kwalitatief goed geslaagd project te realiseren.

De praktijk is waardeloos
Het vooraf vormen van een bouwteam moet de eerste stap zijn binnen Ketenintegratie, waarin alle betrokken disciplines hun eigen verantwoording nemen, hun kennis delen en samenwerken naar het meest optimale resultaat.
Dit klinkt toch bij iedereen als muziek in de oren maar is dit ook de praktijk?
Uit ervaring moet ik helaas concluderen dat er op het financiële vlak nog de nodige hobbels te nemen zijn. Het gekibbel over financiën is ook in een bouwteam een van de grootste ergernissen. Zo menen aannemers (en ik realiseer mij dat ik nu generaliseer) de verliezen die zij genomen hebben bij aanbestedingen te moeten terug verdienen in projecten in bouwteamverband. Waarom kunnen er geen marktconforme prijzen worden gehanteerd waardoor een adviseur in de toekomst opdrachtgevers kan adviseren met een betrouwbare, prijsbewuste aannemer in bouwteamverband in zee te gaan omdat er zulke goede ervaringen zijn met hem op dit gebied? Helaas laten veel aannemers het afweten op het moment dat ze definitief in het team zijn gekozen.

Het kan anders!
Een gemiste kans zou ik zeggen om te komen tot een uiteindelijke goede partner binnen de Ketenintegratie. Wanneer deze houding niet verandert en zolang er partijen zijn (zowel adviserend alsook uitvoerend) die bij aanbestedingen ruim onder de marktprijs willen blijven inschrijven zullen we nooit tot Ketenintegratie komen.
Opdrachtgevers willen dan blijven aanbesteden omdat men denkt een project te realiseren tegen minimale kosten zonder echt oog te hebben voor kwaliteit, samenwerking en kennisdeling.
Wij moeten binnen onze bouwsector flexibeler, opener, transparanter en kostenbewuster worden en Ketenintegratie als een algemeen goed gaan zien. Alleen dan kunnen we de slechte reputatie/imago die de bouw toch in al die jaren heeft opgebouwd verbeteren.

Het wordt tijd  om weer mooie en kwalitatief goede projecten te gaan realiseren waarbij iedereen tevreden is met het proces en het resultaat.
Wij dragen in ieder geval ons steentje bij. U ook?

Jos Smits
Sr. Projectleider | bouwkostendeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor de belangstelling, geef hier een reactie (incl. afzender) op deze SATIJNplusBLOG. Mede namens de andere lezers bedankt voor de feedback.