Nieuwbouwplannen naar prullenbak

Verkiezingen
In maart j.l. zijn in nagenoeg alle  gemeenten in Nederland verkiezingen geweest voor nieuwe gemeenteraden. Aansluitend daarop worden onderhandelingen gevoerd over welke partijen het gemeentebestuur (coalitie) gaan vormen en wie de verantwoordelijke wethouders worden.

Het beleid voor de komende periode wordt vastgelegd in een bestuursakkoord c.q. coalitieprogramma. In ieder bestuursakkoord dient naar mijn mening grote aandacht gegeven te worden
aan de aspecten van “gebiedsontwikkeling” en “vastgoedontwikkeling”.




Gebiedsontwikkeling en vastgoedontwikkeling
De komende jaren ligt de opgave in iedere stad en regio op de “herbestemming” van gebieden. Dit betekent de ontwikkeling van een nieuwe visie op de functies van gebieden.
Binnen deze gebieden dienen gebouwen een nieuwe bestemming te krijgen ofwel “transformatie”. Herbestemming is een maatschappelijke opgave; transformatie richt zich op individuele gebouwen.
  
Wordt de regierol opgepakt?
Wanneer gemeenten hun ruimtelijke regierol anders gaan invullen, komen er veranderingen in de huidige malaise van leegstand.

Gemeenten dienen afstand te nemen van hun huidige focus op nieuwbouw. De aandacht moet worden verlegd naar herbestemming.
Gemeentebesturen hebben geen andere keuze dan in de nieuwe coalitieakkoorden harde grenzen te bepalen en waar nodig overtollig vastgoed uit de markt te laten nemen.

Geef marktpartijen vervolgens, binnen gestelde kaders, de kans om de gestelde doelen op het gebied van herbestemming te kunnen realiseren. Uiteraard ligt bij dit proces een belangrijke regierol bij de Provincies  c.q. de Regio’s  en het Rijk.



Marktpartijen
Marktpartijen hebben behoefte aan voorspelbare perspectieven.
De overheid moet bijzonder selectief zijn t.a.v. plannen voor nieuwbouw en de noodzakelijke condities voor herbestemming en transformatie scheppen.

Marktpartijen kunnen concreet invulling geven door ofwel te investeren in kansrijke objecten ofwel door de overtollige voorraad uit de markt te nemen. In beide gevallen is dit positief voor zowel de vastgoedsector als de  kwaliteit van de stad.

Een oproep aan leden gemeenteraad; 
durf keuzes te maken, in belang van uw eigen stad.
Wij gaan u volgen!



Wim Heuts
Algemeen directeur




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor de belangstelling, geef hier een reactie (incl. afzender) op deze SATIJNplusBLOG. Mede namens de andere lezers bedankt voor de feedback.